nieuws

Haaksbergen en Duitse Ahaus planten gezamenlijk Anne Frankboom

Haaksbergen en de Duitse partnergemeente Ahaus hebben vandaag gezamenlijk een Anne Frankboom geplant en daarmee het startsein gegeven voor het plaatselijke herdenkingsjaar 75 jaar bevrijding. Het waren burgemeesters Rob Welten van Haaksbergen Karola Voß van Ahaus die in beide gemeenten een boom hebben ingegraven. Deze twee exemplaren zijn nazaten van de beroemde witte paardenkastanje die door Anne Frank werd beschreven in haar dagboek.
Het planten van de bomen, één in Haaksbergen en één in partnergemeente Ahaus, gebeurde op uitnodiging van de Duitse gemeente.

Herdenkingspark

In Haaksbergen werd de boom geplant op het Herdenkingspark op de oude algemene begraafplaats aan de Enschedesestraat. Daar liggen onder meer vijf slachtoffers van de Mei-staking begraven en veel niet-katholieke slachtoffers van het bombardement van 24 maart 1945.
Op dezelfde begraafplaats liggen ook de katholieke slachtoffers van het bombardement en een aantal omgekomen geallieerden. Op 4 mei wordt een bankje bij de boom geplaatst.

Diverse activiteiten

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spraken beide burgemeesters hun dank uit voor de mogelijkheid om samen de oorlog kunnen herdenken.
Het herdenkingsjaar wordt op 5 mei afgesloten met een herdenkingsconcert. In de tussenliggende periode zijn er verschillende activiteiten, waaronder een optocht met oorlogsvoertuigen op 1 april, 75 jaar nadat Haaksbergen bevrijd werd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.