nieuws

Scholieren Vechtdal College herdenken Holocaust in Ommen met aandacht voor gedeporteerde Joodse gezinnen

Leerlingen van het derde leerjaar van het Vechtdal College in Ommen hebben vandaag de Holocaust herdacht met een presentatie van hun onderzoek naar de deportatie van Joodse gezinnen.  
Honderdzestig leerlingen met het vak geschiedenis in hun pakket hebben onderzoek gedaan naar Joodse inwoners van Ommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd door de Duitse bezetter. Slechts één van de negen gezinnen die werden gedeporteerd naar concentratiekampen overleefde de oorlog. 

Holocaust Memorial Day

Vandaag, tijdens de Holocaust Memorial Day, presenteerden de leerlingen de uitkomsten van hun onderzoeken. Dit deden zij bij de voormalige woningen van de Joodse inwoners van Ommen. Samen met foto’s en het verhaal gaven de scholieren deze gezinnen weer een gezicht. 
Ruim driehonderd leerlingen van basisscholen gingen vandaag in groepjes langs de huizen van de Joodse gezinnen en hoorden daar de verhalen van de families Van Gelder, Vomberg, Bierman, de twee gezinnen De Levie, Cohen, de Lange, Van der Hoek en De Haas. Later op de dag werden dezelfde presentaties nog eens gehouden voor andere geïnteresseerden.

Stille omgang

Om zeven uur vanavond volgt er nog een stille omgang langs de voormalige woningen van de Joodse gezinnen. Startpunt van deze stille omgang is de plaats van de voormalige synagoge, op de hoek van de Varsenerpoort en de Middenstraat. Bij de woningen worden de namen van de voormalige bewoners gelezen en wordt een fakkel aangestoken. De stille omgang eindigt bij de joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat. Aansluitend is er om half negen een herdenkingsbijeenkomst in de Gereformeerde Kerk aan Bouwstraat 23. Tijdens deze bijeenkomst zal onder meer Opperrabbijn S.J. Jacobs een toespraak houden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.