nieuws

Zwolle en Kampen waren vorig jaar koploper in de oplevering van nieuwbouwhuizen

In Kampen wordt in 2020 begonnen met de bouw van het dorp Reeve
In Kampen wordt in 2020 begonnen met de bouw van het dorp Reeve © RTV Oost
In Overijssel zijn vorig jaar 4.599 nieuwbouwhuizen opgeleverd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dat betekent dat de zogenoemde woningvoorraad in de provincie is gestegen met 0,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 
Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde. In Kampen werden relatief de meeste huizen bijgebouwd: 1,9 procent. In Zwolle werden vorig jaar de meeste nieuwbouwhuizen gebouwd: 639.
Landelijk werden er vorig jaar 71.000 nieuwbouwhuizen opgeleverd. In totaal kwamen er 77.000 woningen bij, want de woningvoorraad verandert niet alleen door nieuwbouw, maar ook door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen. En door transformatie van bestaande gebouwen, bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex.

Stikstofcrisis

De malaise als gevolg van de stikstofcrisis lijkt in de cijfers over 2019 nog niet zichtbaar. Eind mei verwees de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak, waardoor duizenden bouwprojecten die onder deze regeling een vergunning hebben gekregen vooralsnog stilliggen. 
Onderzoekers voorspellen dat de bouwproductie dit jaar wel aanzienlijk lager uitvalt dan in 2019, juist door die PAS-problematiek.

Hoeveel werd er in jouw gemeente gebouwd?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.