nieuws

Groen licht voor komst bouwmarkt Hornbach naar Enschede

Hornbach komt ook naar Enschede
Hornbach komt ook naar Enschede © RTV Oost
De Raad van State heeft het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de vestiging van bouwmarkt Hornbach in Enschede goedgekeurd. "Dit betekent dat het plan kan worden uitgevoerd", oordeelt de Raad. De nieuwe bouwmarkt met tuincentrum komt aan de Kuipersdijk in de directe omgeving van concurrent Praxis.
Volgens de Raad heeft de gemeenteraad van Enschede wel een procedurefout gemaakt bij het vaststellen van het bestemmingsplan. Maar die fout wordt door de Raad van State door de vingers gezien. Alle bezwaren van onder meer de concurrenten Praxis, Gamma, Hubo en Nettorama zijn door de Raad verworpen.

'Leegstand valt mee'

De bezwaarmakers zijn tegen de vestiging van Hornbach, die vergelijkbare artikelen gaat verkopen. Hun advocaten spreken van een dreigende ramp die zeker tachtig speciaalzaken in de wijde omgeving de kop gaat kosten.

Maar met een bestemmingsplan kan de komst van een concurrent niet worden tegengehouden. Daarom kwamen de bezwaarmakers met andere bezwaren. Ze wezen naar de leegstand die de nieuwe bouwmarkt van Hornbach zal veroorzaken. De kans bestaat dat andere bouwmarkten in de omgeving de concurrentie met Hornbach niet meer aan kunnen en failliet gaan. Daardoor ontstaat leegstand en verloedering van het gebied.

Ruimte voor bouwmarkt

Volgens de Raad zal het wel meevallen, ondanks de zorgen die onafhankelijke adviseurs van de Raad delen met de bezwaarmakers. En als er een bouwmarkt in de buurt door de concurrentie met Hornbach omvalt, dan hoeft dat volgens de Raad nog geen leegstand te veroorzaken. Het leegkomende bedrijfspand kan dan voor andere bedrijvigheid worden gebruikt. Grootschalige leegstand vindt de Raad niet waarschijnlijk.
De bezwaarmakers hebben bij de Raad ook tevergeefs gewezen op het ontbreken van de behoefte aan nog een grote bouwmarkt in Enschede. Ze kraakten het marktonderzoek dat door de gemeente en Hornbach op tafel is gelegd. Dat onderzoek ziet nog ruimte voor een nieuwe bouwmarkt.

'Advies overschat'

De onafhankelijke adviseurs van de Raad constateerden ook dat Hornbach gaat zorgen voor een overaanbod in de doe-het-zelfmarkt. Ze constateerden verder dat het marktonderzoek van Hornbach en de gemeente twijfelachtig is. De behoefte aan een nieuwe bouwmarkt is volgens de adviseurs overschat. Maar de Raad zwakt hun oordeel af en ziet nog wel marktruimte.
De concurrenten van Hornbach hebben ook gewezen op verkeersopstoppingen die gaan ontstaan door bezoekers en leveranciers van de nieuwe bouwmarkt. Zeker is wel dat de doorstroming van het verkeer op de Zuiderval minder soepel zal gaan. Maar de Raad vindt dit aanvaardbaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.