nieuws

Extra onderzoek naar grasmaaierongeluk waarbij Fleur (6) om het leven kwam

Er moeten meer betrokken partijen worden gehoord om een beter beeld te krijgen van het dodelijke grasmaaierongeluk in Kampen in 2018. Een onafhankelijk deskundige moet bovendien opnieuw onderzoek doen naar de zaak. Dat heeft de rechter vanochtend in Zwolle bepaald. De zesjarige Fleur kwam bij het ongeluk om het leven. De bestuurder van de grasmaaier wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk.
Het grasmaaier-ongeluk gebeurde op een groenstrook aan de Bouwkamp in de wijk Onderdijks, vlak bij een basisschool. Het was speelkwartier en de kinderen speelden buiten, met toezichthouders. Omdat het een soort open schoolplein is konden de kinderen ook op de groenstrook spelen. Fleur kwam onder de grasmaaier terecht en raakte ernstig gewond. Ze overleed vijf dagen later aan haar verwondingen.
Het verzoek om nog meer partijen over het ongeluk te horen, kwam van de advocaat van de nu 21-jarige verdachte. De getuigen die nog gehoord moeten worden zijn iemand van de gemeente en de schooldirecteur. 
Advocaat Voors verzocht nadrukkelijk om een onafhankelijk deskundige die onderzoekt wie waar verantwoordelijk voor is.
Advocaat Henk Voors over het inschakelen van onafhankelijk deskundige

Waarschuwing

De gemeentemedewerker die de grasmaaier bestuurde, had de spelende kinderen wel gezien. Hij heeft ze zelfs gevraagd of ze uit de buurt van zijn maaier wilden blijven, maar dat kon niet voorkomen dat de man Fleur over het hoofd zag.
De bestuurder is na het ongeval aangehouden en verhoord door de politie. Burgemeester Bort Koelewijn maakte een jaar geleden bekend dat de medewerker vervolgd zou worden.
De verdachte gaf vandaag bij de regiezitting aan nog erg veel last van het ongeluk te hebben. Zo krijgt hij hulp van een maatschappelijk werker en heeft hij met de familie van Fleur gesproken. Dat gesprek met de nabestaanden deed hem goed, zei hij in de rechtbank waar ook de moeder van Fleur met haar vriend waren.

Maatregelen

Om een dergelijk ongeluk in de toekomst te voorkomen, heeft de gemeente maatregelen genomen. Die ingrepen komen voort uit het onderzoek dat door een onderzoeksbureau is uitgevoerd. 
Zo maken gemeentewerkers op de grasmaaier nu gebruik van achteruitrijcamera's en een zwaailicht. Daarnaast stemt Kampen met scholen af wanneer er gemaaid wordt. De scholen krijgen een dag voor het kortwieken een melding.
De rechtszaak wordt over een paar maanden vervolgd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.