Nieuws

Verbijsterend verhaal over Hannelore die werd gehersenspoeld in sekte: 'Je doet dingen die je normaal nooit zou doen'

Ze groeide op onder de hoede van een beruchte sekteleider, alias De Profeet, en heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om te worden gehersenspoeld. Hannelore van Otterloo, die in Vriezenveen en later in Zwolle woonde, vertelt in een documentaire van RTV Oost haar verbijsterende levensverhaal. Hoe ze werd misbruikt door De Profeet en hoe ze uiteindelijk door de Tubbergse agent Peter Withag uit de klauwen van de sekteleider en zijn minnares werd bevrijd. "Dat is wat hersenspoelen met je doet: je doet dingen waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen."
door Jan Colijn en Annemiek Schakelaar
Als jong Vriezenveens meisje werd ze opgenomen in de Gelderse sekte Gemeente Gods in Velddriel, waar sekteleider Sipke Vrieswijk samen met zijn minnares Aagje de scepter zwaaide. Ze was intussen dusdanig in de ban van De Profeet, zoals Vrieswijk zichzelf noemde, dat ze beslist niet wilde vertrekken toen agent Peter Withag haar wilde bevrijden.
Tekst gaat verder onder foto
Hannelore als meisje voor het klooster waarin de sekte was gehuisvest
Hannelore als meisje voor het klooster waarin de sekte was gehuisvest © Frank Krake
"Je had geen eigen ik meer. De Profeet vertelde wat je moest doen, wat je moest vinden. Je deed er alles aan om hem niet boos te maken, want dan kreeg je straf", vertelt Hannelore van Otterloo, die na Vriezenveen naar Zwolle verhuisde en tegenwoordig in Hoogeveen woont, over haar veelbewogen tijd in de sekte.
Fascinatie
Hannelores ouders raken in de jaren tachtig gefascineerd door de preken van de man. Hannelore is dan nog maar een peuter. Een paar jaar later trekken ze met meerdere gezinnen in een leegstaand klooster in het Gelderse Velddriel.
Tekst gaat verder onder foto
Hannelore, met achter zich de gevreesde sekteleider alias De Profeet
Hannelore, met achter zich de gevreesde sekteleider alias De Profeet © Frank Krake
Bruid van God
Daar wordt de greep die De Profeet heeft op zijn volgelingen steeds sterker. Hannelore mag steeds minder contact hebben met haar moeder; haar vader en zusje worden weggestuurd. En ze moet een bruid worden van God, zo noemt Vrieswijk het als hij vrouwen en meisjes verplicht seks met hem te hebben. "Dat is wat hersenspoelen met je doet. Je doet dingen waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen."
Hoe ze nu aankijkt tegen die periode, hoe het contact is met haar moeder, hoe ze werd ontvoerd naar het buitenland en een Twentse agent haar tegen haar wil uit de sekte haalt, vertelt Hannelore in een openhartig gesprek aan documentairemaakster Annemieke Schakelaar en cameraman Gerard Hellwich.
Tekst gaat verder onder foto
Hannelore heeft als volwassen vrouw alsnog het levensgeluk weten te vinden
Hannelore heeft als volwassen vrouw alsnog het levensgeluk weten te vinden © Frank Krake
Alles zelf uitvinden
Ook vertelt ze uitgebreid over haar strijd om daarna weer te functioneren in een wereld waar ze volkomen van vervreemd was. "Ik vond het allermoeilijkste dat ik de hele dag zelf beslissingen moest nemen. Ik was gewend dat anderen altijd zeiden wat ik moest doen, eten, welke kleren ik moest dragen, wat ik moest vinden. Dat allemaal zelf uitvinden was heel vermoeiend."
Ook agent Peter Withag, de rechercheur die Vrieswijk op wist te sporen, de vrouw die haar hielp om weer 'normaal' te gaan doen en de man die als een van de weinigen Vrieswijk uitgebreid interviewde, komen aan het woord in deze verbijsterende documentaire met veel historisch beeld.
Waarschuwing
Hannelore vertelt haar verhaal om te waarschuwen voor sektes, om begrip te vragen en om te laten zien dat je ook na zoveel ellende weer op kunt krabbelen en het geluk weer kunt vinden. Want ze heeft er lang over gedaan, maar het is haar gelukt: een stralende vrouw, getrouwd met haar grote liefde en moeder van vier kinderen.
De documentaire is gemaakt naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Hannelore, het meisje uit de sekte', geschreven door de Hengelose auteur Frank Krake. Het boek verschijnt woensdag 5 februari bij uitgeverij Achtbaan.
De documentaire 'Hannelore, het meisje uit de sekte' is dinsdag 4 februari te zien bij RTV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.