nieuws

Almeloër vijf jaar de cel in voor fraude, oplichting en witwassen

Vijf jaar cel voor grootschalige oplichting
Vijf jaar cel voor grootschalige oplichting © Pixabay.com / JESHOOTS
Een 51-jarige man uit Almelo is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het op grote schaal plegen van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. De slachtoffers moet hij in totaal een schadevergoeding betalen van ruim 760.000 euro. Ook mag de man vijf jaar lang geen beroep uitoefenen in de financiële dienstverlening.
Van 2013 tot en met 2017 ging de Almeloër volgens de rechtbank op geraffineerde wijze te werk. Met websites, advertenties, foldermateriaal, cursussen, (sollicitatie)gesprekken, (valse) contracten en met het gebruik van andere namen dan zijn eigen naam werden verwachtingen gecreëerd. Op voorhand wist hij al dat hij die verwachtingen niet kon waarmaken.
Op het moment dat de slachtoffers wel bij hem verhaal kwamen halen, hield hij hen met leugens nog een tijdje aan het lijntje of scheepte hij ze af. In de tussentijd werd hun geld weggesluisd naar Nederlandse en Spaanse bankrekeningen om te worden gebruikt door de man en zijn gezin.
Daarnaast heeft de man tijdens het faillissement van één van zijn bedrijven niet voldaan aan de inlichtingenplicht tegenover de curator en de rechter-commissaris.

Kwetsbare slachtoffers

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij misbruik maakte van het vertrouwen dat hij kreeg van financieel kwetsbare slachtoffers. Zij waren (langdurig) werkloos, zaten in de schuldenproblematiek of konden geen hypotheek krijgen voor de aanschaf van een woning.
Door het handelen van de man werden hun financiële problemen alleen maar groter.

Vrouw veroordeeld, schoonvader vrijgesproken

De 52-jarige vrouw van de man is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf van 240 uur. Zij heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen en profiteerde van de criminele opbrengsten van haar man.

De 77-jarige schoonvader van de man is vrijgesproken. De man had zich opgeworpen om de financiën van zijn schoonvader te beheren, maar gebruikte onder meer de bankrekeningen van de schoonvader voor het wegsluizen van geld.
Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat de schoonvader zich ervan bewust was dat er strafbare feiten werden gepleegd door zijn schoonzoon. Wel kan geconcludeerd worden dat de 77-jarige man naïef is geweest, maar dat is onvoldoende om hem te veroordelen voor witwassen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.