Voetbal International concludeert: ''Overijssel is dé voetbalprovincie van het moment''

Het betaald voetbal in Overijssel maakte het afgelopen decennium een stormachtige ontwikkeling door. Uit gedegen onderzoek van Voetbal International blijkt dat PEC Zwolle op eenzame hoogte staat wat betreft het aantrekken van fans naar het stadion. Heracles Almelo en FC Twente maken de top drie compleet, maar volgen op gepaste afstand.

"Overijssel is dé voetbalprovincie van het moment. De gehele topdrie qua publieksgroei komt uit het oosten van Nederland. Vooral in Deventer zullen ze zich afvragen wanneer en hoe PEC Zwolle zo voorbij is komen stomen", schrijven VI-journalisten Iwan van Duren en Tom Knipping in het weekblad. 

De toeschouwersaantallen van PEC stegen in het afgelopen decennium met maar liefst 57%, een toename van 4.873 supporters. Heracles en FC Twente moeten het respectievelijk doen met 19% (1.605) en 15,6% (3.692). Hierbij moet aangetekend worden dat het bij PEC een achtjaarsvergelijking betreft in plaats van tien jaar. De Zwollenaren promoveerden in pas in 2012 naar de Eredivisie.

Teken aan de wand

Veelzeggend is dat naast de trits genoemde Overijsselse clubs enkel Ajax (9,7%), Willem II (5,8%), ADO Den Haag (0,8%) en Sparta Rotterdam (0%) niet in de rode cijfers staan. Een teken aan de wand. In Friesland kelderden de toeschouwersaantallen het hardst: SC Heerenveen heeft te maken met een daling van 29,8%. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: