Nieuws

Provincies teleurgesteld over regeling voor schade door gaswinning

Het Inter Provinciaal Overleg, samenwerkingsverband tussen alle provincies in Nederland, is teleurgesteld in minister Wiebes. De minister van Economische Zaken creëert rechtsongelijkheid tussen Groningers en omwonenden van kleine gasvelden in de rest van het land. Voor die kleine velden geldt straks een andere schaderegeling dan voor Groningers.
Het gaat over het voorstel voor de schaderegeling omwonenden van kleine velden. Dat zijn alle gas- en olievelden in Nederland, met uitzondering van Groningerveld. Nederland telt ruim tweehonderd van dergelijke 'kleine' gasvelden. Voor bewoners op en rond het grote Groninger gasveld is eerder een schadeprotocol opgesteld. Bij bodemdaling, trilling of aardbeving weet je bij wie je terecht kunt als je schade hebt.
Voor omwonenden van kleine gasvelden wil de minister een andere regeling.

Omgekeerde bewijslast

Rond de kleine velden geldt daardoor geen omgekeerde bewijslast zoals dat wel geldt voor Groningers. Volgens deze nieuwe regeling hebben mensen rond de kleine velden minder grote schades en daardoor ook minder recht op schadevergoeding.
Bovendien dreigt voor de kleine velden een enorm bureaucratische rompslomp om schade aan te kunnen tonen, veel meer dan waar Groningers mee te maken krijgen als ze schade hebben door gaswinning. Rond de kleine velden houden ook de gaswinners inspraak in de beoordeling van de schades.
(Lees verder onder de video)
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra over de afhandeling van schade voor omwonenden van kleine gasvelden

Oliemaatschappijen weer aan tafel

Tjisse Stelpstra is woordvoerder van het Inter Provinciaal Overleg en in het dagelijks leven gedeputeerde in de provincie Drenthe.
"Als er in Groningen een aardbeving is en er is schade aan een huis, dan gaan we er per definitie van uit dat die schade door de aardbeving komt. Dat was ook het advies van de TCBB, de Technische Commissie Bodem Beweging. Dat uitgangspunt is niet in de nieuwe regeling voor kleine velden gekomen en nu is het zo dat er bij schade eerst een deskundigenadvies moet komen. De bureaucratie begint alweer. Want de oliemaatschappijen zitten daarbij aan tafel en hebben daar de mogelijkheid om te zeggen dat ze niet mee willen werken."

'Absurd'

Ook de leden van stichting GasDrOvF, een samenwerking tussen verschillende burgergroepen in Drenthe, Friesland en Overijssel, zijn bezorgd. Niet voor niets ook, meent de Drentse gedeputeerde Stelpstra: "Eigenlijk is het absurd. Want de maatschappijen zeggen, er is niet zoveel aan de hand en een aardbeving komt eigenlijk nooit voor. Dat je dan toch zóveel moeite moet doen om zó een regeling te krijgen, dat gaat er bij mij als simpele bestuurder niet in."
(Lees verder onder de video)
Jeanette van der Velde van stichting GasDrOvF over de schaderegeling

"Honderd of tien huizen, dat moet niet uitmaken"

Rita Pos van stichting GasDrOvF vindt dat Wiebes terug moet naar de tekentafel. "Of er na een aardbeving aan honderd huizen schade is of aan tien, dat moet voor de schadevergoeding natuurlijk helemaal niets uitmaken!" Marijke Sterk valt haar bij: "Deze regeling zegt dat je minder schade en minder rechten hebt als je woont in dunbevolkt gebied. Maar wat heeft dat met mijn schade te maken? Die wil ik nog steeds gewoon vergoed hebben. En daar zou ik niet meer moeite voor moeten doen dan iemand die in dichtbevolkt gebied woont."

Wanneer ben je omwonende?

De schaderegeling van Wiebes zou nadelig kunnen uitpakken als je woont in de buurt van een gasveld dat geproduceerd werd of wordt. Dat gebeurt onder meer in de Kop van Overijssel. In Wanneperveen werd gas gewonnen en in Eesveen en Hardenberg gebeurt dat nog steeds. De invloedssfeer van een gasveld strekt tot 5 kilometer buiten de omtrek van dat veld. Binnen die invloedssfeer zijn in sommige gevallen schadelijke effecten van mijnbouw mogelijk. Op korte termijn zijn er nieuwe plannen voor gaswinning net over de Overijsselse grens in Zuidwest Drenthe en Friesland. De overheid heeft een website waarop alles is terug te vinden: nlog.nl
Op donderdag 6 februari is in de Tweede Kamer een overleg gepland over de mijnbouw. Dan zullen de Kamerleden ook met de minister over de schaderegeling voor kleine velden willen praten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.