nieuws

Zwolle roept nieuwe regels in het leven om historische gebouwen te beschermen

Stadsgezicht Zwolle
Stadsgezicht Zwolle © Esther Verlinden-Mazereeuw
Monumentale panden zijn volop beschermd, maar dat geldt niet voor andere historische gebouwen. Om ook die gebouwen te beschermen, roept de gemeente Zwolle nieuwe regels in het leven.
Met de nieuwe regels hoopt de gemeente het karakter en de aantrekkelijkheid van de stad te waarborgen. Er moet worden voorkomen dat de oude gebouwen tegen de vlakte gaan of zodanig worden verbouwd dat het historische aangezicht wordt veranderd.

Historische delen vastgelegd

In veel panden in de binnenstad is de geschiedenis nog achter wanden of plafonds verborgen, stelt de gemeente. Deze bouwhistorische waarden worden bij verbouwingen straks onderzocht en gedocumenteerd.
Als er bouwhistorische elementen in een pand zitten, kan door de nieuwe regels de eigenaar worden verplicht om onderdelen van het bouwplan aan te passen waardoor de historische waarde zoveel mogelijk kan worden behouden.

Parapluplan

Deze nieuwe regels staan nu in een parapluplan bouw- en cultuurhistorie. Een parapluplan is een gedeeltelijke herziening van een bestemmingsplan. De regels die in het parapluplan staan vervangen de regels van de bestaande bestemmingsplannen. De overige regels van de geldende bestemmingsplannen blijven wel gelden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.