nieuws

Waterschappen vragen met 'dijkies' om aandacht voor hoogwater in 1995

Woordvoerder Roelof Hoving geeft alvast een voorzetje met zijn 'dijkie'
Woordvoerder Roelof Hoving geeft alvast een voorzetje met zijn 'dijkie' © Facebook / Roelof Hoving
Het is deze week 25 jaar geleden dat Nederland moest vechten tegen het hoge water. Om daar aandacht voor te vragen, houden de waterschappen vandaag een actie: #mijndijk. Roelof Hoving van het waterschap Drents Overijsselse Delta heeft alvast een selfie op Facebook geplaatst.
Nou ja, 'selfie'... Hij noemt het liever een 'dijkie'. Want dat is waar het vandaag allemaal om draait: op de foto gaan met de dijk bij jou in de buurt en die op social media plaatsen. Een ludieke actie om aandacht te vragen voor iets wat, nu precies 25 jaar geleden, heel serieus was: de extreem hoge waterstanden op veel plekken in Nederland.

Onder water
Van Kampen tot Maastricht en van Lobith tot Rotterdam, in 1995 stond het rivierwater zo hoog dat een kwart miljoen Nederlanders huis en haard moesten verlaten. Het was de grootste evacuatie in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Sindsdien is ‘1995’ een ijkpunt in waterbeheer en waterveiligheid. 
Intussen is er veel werk verricht om het rivierengebied in Nederland veiliger te maken door het versterken van dijken en/of door ruimte voor de rivier te creëren. Maar dat werk is niet af, legt Hoving uit. "De komende jaren moet nog 1100 kilometer aan dijken versterkt worden en worden sluizen en gemalen vervangen. Pas dan zijn we in 2050 helemaal bij, maar wie weet wat ons dan weer te wachten staat."

Selfie

Om aandacht en begrip te vragen voor dijkversterkingen die nog op het programma staan én om het gevoel van urgentie voor hoogwaterbescherming te vergroten, besteden de waterschappen deze week aandacht aan de hoge waterstanden van 1995.
En een van de ludiekere manieren om dat te doen, is dus met een selfie en de hashtag #mijndijk. "We roepen mensen op om een foto te maken van hun mooiste plek op de dijk, hun favoriete dijk of de dijk waar zij elke dag langskomen. We hopen vandaag een heleboel 'dijkies' te ontvangen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.