nieuws

Rijksmuseum Twenthe opgelicht door internetcriminelen voor ruim 2,8 miljoen euro

Rijksmuseum Twenthe in Enschede opgelicht voor miljoenen door internetcriminelen
Rijksmuseum Twenthe in Enschede opgelicht voor miljoenen door internetcriminelen © RTV Oost / Rogier van den Berg
Stichting Rijksmuseum Twenthe is door internetcriminelen die zich voordeden als een Londense kunsthandelaar voor miljoenen euro's opgelicht. Het museum betaalde ruim 2,8 miljoen euro voor een kunstwerk van schilder John Constable, maar de handelaar zegt geen geld te hebben gekregen. 
Dat bevestigt directeur Arnoud Odding van het museum naar aanleiding van een bericht van Bloomberg en een brief van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven aan de Kamer. 
De directeur wil verder weinig kwijt over de oplichting. "De zaak is nog onder de rechter, dus ik kan er niet op ingaan." Het Enschedese museum heeft aangifte gedaan bij de politie en is een rechtszaak begonnen in Engeland. 

Deal

Het museum uit Enschede sloot twee jaar geleden in juli een deal met een kunsthandelaar in Londen. Volgens Bloomberg duurden de onderhandelingen maanden en werden die per e-mail gevoerd. 
Het museum kreeg uiteindelijk bankgegevens via de mail opgestuurd en werd overgehaald het overeengekomen bedrag van 2,85 miljoen euro op een rekening in Hongkong te storten.  
Ondanks de betaling beweert de kunsthandelaar het aankoopbedrag voor het schilderij niet te hebben gekregen. Waarschijnlijk hebben fraudeurs de e-mail gestuurd, nadat ze het account van het museum of van de kunsthandelaar hadden gehackt. 
Het is nog onduidelijk wie er achter de hack zit. Het museum en de kunsthandelaar beschuldigen elkaar. 

Constable

John Constable (1776-1837) was een landschapsschilder. Het doek dat het museum kocht dateert uit 1824 en heet A View of Hampstead Heath: Child's Hill, Harrow in the Distance.
Het schilderij is al in Enschede. Dat is niet vreemd. "Je bent bezig met fondsenwerving en daarvoor heb je het schilderij nodig. Je wilt het opnieuw door allerlei experts laten bekijken en precies weten wat je koopt", legt Odding uit aan de NOS
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.