Viervoudige moord Enschede: oudste zoon gaat twee dagen lang betrokkenheid ontkennen

Dejan A., die samen met zijn broer Denis en vader Camil door justitie verantwoordelijk wordt gehouden voor de viervoudige moord in Enschede, gaat twee dagen lang iedere betrokkenheid bij het spraakmakende misdrijf ontkennen. Dat bleek vanochtend voor de rechtbank Almelo.

Dat Dejan A. een verklaring zou afleggen, had hij in een vorige zitting al aangekondigd. Vanochtend bleek dat hij en zijn advocaat Roy van der Wal hiervoor intussen niet alleen een concrete afspraak hebben gemaakt, maar ook dat daarvoor twee hele dagen zijn gereserveerd.

Gedetailleerde tijdlijn

Dejan A. en zijn raadsman geven in de loop van februari hun versie van wat er die dag in de Enschedese growshop is gebeurd. Daarvoor gebruiken ze onder meer een uiterst gedetailleerde tijdlijn, van minuut tot minuut. Vast staat al wel dat het uitgangspunt van de verdediging is dat Dejan ontkent verantwoordelijk te zijn voor enig aandeel in het spraakmakende misdrijf.

Ontkennen

Roy van der Wal wil niet ingaan op de verklaringen van zijn cliënt: "Ik ga vanzelfsprekend niet op de inhoud van dit gesprek vooruit lopen. Maar wat ik wel kwijt wil, is dat mijn cliënt ontkent."

Dejan en zijn advocaat Van der Wal doen hun relaas overigens niet bij de rechter-commissaris (de rechter die het onderzoek leidt), maar tegenover leden van het rechercheteam Litouwen.

In deze zaak werden november 2018 vier mannen op klaarlichte dag in een Enschedese growshop van dichtbij doodgeschoten.

Getuigen gehoord

Tijdens de pro-formazitting van vanochtend bleek ook dat de afgelopen maand nog meerdere getuigen, onder wie buurtbewoners, zijn gehoord. Ook in februari worden nog meerdere verklaringen van getuigen opgenomen.

De vrouw uit Brabant, die een bemiddelende rol zou hebben gespeeld bij de levering van de moordwapens aan vader en zijn zonen, blijft voorlopig vast zitten. De advocaat van de vrouw had gevraagd haar op vrije voeten te stellen, maar de rechtbank wees dit af.

Undercover-agenten

Wel mag de moeder van de Brabantse vrouw worden gehoord. Daarbij gaat het vooral om de vraag of zij door twee undercover-agenten onder druk zou zijn gezet.

Zoals gemeld had justitie hiervoor vanuit Servië de undercover-agent '067' laten invliegen. Volgens haar advocaat Yehudi Moszkowicz heeft justitie ongeoorloofde middelen gebruikt en daarmee alle recht op strafvervolging verspeeld. Om dat aan te tonen wil zij de moeder van de vrouw laten getuigen.

Medio april wordt de strafzaak rond de viervoudige moord inhoudelijk behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede viervoudige moord Enschede Nieuws
Deel dit artikel: