nieuws

Bewoners maken bezwaar tegen berging in beschermde wijk Tuindorp ’t Lansink

Bewoners Tuindorp Hengelo naar Raad van State
Bewoners Tuindorp Hengelo naar Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
De legalisering van een illegaal gebouwde berging bij een woning in de beschermde wijk Tuindorp ’t Lansink in Hengelo is bij enkele bewoners in het verkeerde keelgat geschoten. Ze hebben de Raad van State vandaag gevraagd om de legalisering ongedaan te maken. Het nieuwe bestemmingsplan voor de wijk zou daarvoor moeten worden aangepast.
“In Tuindorp mag je bij wijze van spreken nog geen hondenhok neerzetten”, zegt een van de bewoners. “Maar deze berging mag wel.”
Verder klaagt hij over de twee meter hoge schuttingen die de gemeente nu toelaat in de wijk. “’t Lansink is beschermd stadsgezicht geworden. Een van de redenen daarvoor was de openheid van het Tuindorp. Dat wordt nu gewoon aangetast. De gemeente maakt zich alleen maar druk over kozijntjes.”

'Karakter niet aangetast'
Woordvoerders van de gemeente Hengelo ontkennen dat het karakter van de wijk wordt aangetast. Zo wordt streng gelet op behoud van de gevels, de groene lanen en lage erfafscheidingen aan de voorzijde van de woningen. Ook voor sloop gelden strenge eisen.
De gemeente heeft overigens wel een draai gemaakt. Aanvankelijk vond de gemeente ook dat de berging aan de Beckumerstraat moest verdwijnen, nadat de bezwaarmakers daarom hadden gevraagd. Maar volgens hen heeft de gemeente zo lang getreuzeld met ingrijpen, totdat het nieuwe bestemmingsplan voor ’t Lansink in zicht kwam. En daarmee zag de gemeente ook de kans om de berging te legaliseren.

Volgens de woordvoerders van de gemeente gaat het om een bijzondere situatie. Alle andere bewoners van de wijk mogen al lang een kleine berging in hun tuin zetten. Voor de eigenaar van de omstreden berging gold dat nog niet en dat is nu ook toegestaan. Alle bewoners worden zo gelijk behandeld, aldus de gemeentewoordvoerders.

De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.