nieuws

Grafschenders uit Enschede krijgen werkstraf en moeten schade betalen

Werkstraf voor grafschenders
Werkstraf voor grafschenders © Photos.com
Twee jonge Enschedeërs van 19 en 20 jaar zijn veroordeeld tot werkstraffen van 180 uur en voorwaardelijke celstraffen van drie maanden, omdat ze in mei vorig jaar meerdere graven in hun woonplaats vernielden. De schade van de vernielingen ligt rond de 14.000 euro. Die schade moeten de twee betalen.
De twee waren uit op kostbare metalen zoals ornamenten en beelden. Ze kregen uiteindelijk 35 euro voor het metaal dat ze inleverden bij een oud-ijzerhandelaar. Het was ook diezelfde handelaar die de politie inschakelde waardoor de jongens tegen de lamp liepen.
De 20-jarige vertelde twee weken geleden dat ze eerst metaal wilden slopen in een leegstaand gebouw op het terrein van de Universiteit Twente, maar op de begraafplaats uitkwamen.

Grote impact
De impact van de grafdiefstallen was groot op nabestaanden die de graven van hun geliefden kapot terugvonden. Zij waren allemaal bij de rechtszaak twee weken geleden en vertelden dat ze de graven nog niet durfden te repareren uit angst voor herhaling. Ze waren ook erg ontstemd dat alleen de 20-jarige de moeite had genomen om naar de rechtbank te komen. De 19-jarige kon de behandeling van zijn strafzaak emotioneel niet aan.
Deskundigen concludeerden dat de twee verstandelijk beperkt zijn en al veel hebben meegemaakt in hun leven. Na afloop van de zitting bood de 20-jarige zijn excuses aan. "Het is niet goed te praten wat ik heb gedaan, ik heb er zoveel spijt van dat ik mezelf niet kan vergeven. Ik kan het niet terugdraaien, maar ik hoop wel dat jullie me kunnen vergeven" zei hij tegen de nabestaanden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.