nieuws

Weer zwaar verwaarloosde paarden in opvang Henk ten Napel

Verwaarloosde paarden
Verwaarloosde paarden © RTV OOst
En wéér moet Henk ten Napel in actie komen voor zwaar verwaarloosde paarden. In november vorig jaar werden veertien zeer vervuilde en verwaarloosde paarden uit erbarmelijke omstandigheden bevrijd. Drie hebben het niet overleefd. Een aantal staat nu bij de paardenopvang van Henk ten Napel in Enschede.
"De laag mest waarin de paarden stonden was wel anderhalve meter hoog", zegt Henk ten Napel. Sommige paarden stonden tot hun knieën in de mest. Een groot aantal dieren bleek ook veel te lange hoeven te hebben, waardoor ze niet meer goed konden lopen.

Omhoog kijken

"Toen de paarden hier in Enschede aankwamen waren ze heel angstig. Eén paard, Captain Morgan, heeft altijd klem gezeten met zijn hoofd tegen het plafond. Toen die hier kwam keek hij constant omhoog omdat hij die grote ruimte boven hem niet gewend was."
Mishandelde paarden uit Brabant worden verzorgd in Enschede
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hoort toezicht te houden op het houden van dieren. "Maar die doen alleen maar aan pappen en nathouden. Ze zijn veel te bestuurlijk bezig. Ze leggen boetes op en dan proberen ze de situatie te herstellen", zegt Ten Napel.

Alleen boete

Volgens Ten Napel was het dierenleed in 2013 al aan de gang. "Toen zijn er een aantal mensen bij die stal geweest en hebben toen de boel opgeruimd en netjes gemaakt. Toen stond de mest ook al anderhalve meter hoog"
Erbarmelijke omstandigheden voor de paarden in Brabant
Erbarmelijke omstandigheden voor de paarden in Brabant © Henk ten Napel
Toch denkt Ten Napel dat deze mensen er met een boete vanaf komen. "Maar volgens mij moeten ze gewoon een verbod krijgen om nog dieren te houden."

Verzorging

De paarden met de stoere namen Johnny Depp en Captain Morgan krijgen goede verzorging. "De hoeven worden door de beste hoefsmid onder handen genomen. Wij voeren ze bij en proberen ze ook geestelijk weer beter te laten worden. Of ze het allemaal overleven weet ik niet, als het slecht blijft gaan moet er misschien wel één ingeslapen worden", zegt Ten Napel.
Lange hoeven door verwaarlozing
Lange hoeven door verwaarlozing © RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.