nieuws

Óóóh, áááh: nieuwe sterrenwacht Weerribben maakt indruk op eerste bezoekers

Overijssel is sinds dit weekend een sterrenwacht rijker. Naast de sterrenwachten in Lattrop en Hellendoorn staat nu een kleinere sterrentelescoop in Ossenzijl.
De nieuwe sterrenwacht is in particuliere handen, maar wordt wel als een publieke wacht beschouwd. Geïnteresseerden en gasten van Bed and Breakfast 'De Imme' in Kalenberg kunnen op afspraak en onder begeleiding gebruik maken van de grote telescoop.

'Open huis'

Dit weekend houdt Wim Liesker een soort van 'open huis'. Om de haverklap gaat het dak open en weer dicht. Gasten kijken verwonderd rond. Rustig maar vol passie legt Wim uit wat de telescoop kan en wat het met hem doet. Het is voor Wim een jongensdroom die uitkomt.
De spiegel van de telescoop heeft een diameter van zestig centimeter en heeft daarmee een ver bereik. De lenzen kunnen een ster of object tot vierhonderd keer dichterbij halen.
(Lees verder onder de foto)
Gasten turen de hemel af in de nieuwe sterrenwacht
Gasten turen de hemel af in de nieuwe sterrenwacht © RTV Oost, Oscar Siep

Donker

Het natuurgebied Wieden/Weerribben behoort tot de donkerste plekken in het land. Precies dat heeft Wim nodig om goed naar de sterren te kunnen kijken. Alleen het schijnsel van de kassencomplexen in Luttelgeest verstoort het beeld soms een beetje, maar buiten dat kunnen de omstandigheden niet beter.

Reliëf van de maan

Samen met z'n gasten speurt Wim het heelal af naar een duidelijk waarneembare ster. Het zijn er tientallen en de oh's en ah's zijn niet van de lucht. Uiteindelijk maakt het reliëf van de maan de meeste indruk op de onervaren kijkers.
(Lees verder onder de video)
Videoreportage over 'open huis' bij sterrenwacht Kalenberg
Laat in de nacht, als alleen de die-hards nog over zijn, kruipt Wim opnieuw in zijn sterrenwacht om op zoek te gaan naar die ene komeet die deze nacht zo helder te zien zou zijn. Zo zal de trotse Liesker nog vele uren doorbrengen onder de prachtige sterrenhemel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.