Optreden metal-zangeres in Zwolse kerk afgelast: "Niets met uiterlijk te maken"

Eind april zou ze optreden in het Dominicanenklooster in Zwolle, Anneke van Giersbergen. Tenminste, dat werd naar buiten gebracht. Maar vandaag werd bekend dat het optreden niet doorgaat. Volgens de voormalig zangeres van metalband The Gathering moest ze haar voorkomen en setlist aanpassen en weigert ze dat. Maar volgens het Dominicanenklooster ligt het verhaal net iets anders.

"Twee weken geleden bracht ze naar buiten dat ze in het Dominicanenklooster zou optreden, maar we waren nog in overleg", zegt Peter Pot, directeur van het Dominicanenklooster in Zwolle.

"Ik moet aan de gemeenschap kunnen uitleggen waarom een optreden hier passend is. Ze treedt in meer kerken op, maar wij zijn de enige kerk die nog in gebruik is. In onze kerk zijn nog vieringen en andere plechtigheden. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar ik moet wel kunnen uitleggen waarom het hier passend is."

Pot nodigde de zangeres daarom, via haar zaakwaarnemer, uit om twee dagen op hun kosten in het klooster te verblijven. "Dan kon ze praten met de paters en feeling krijgen met de plek. Maar daar is ze niet op ingegaan."

Tatoeages en setlist
Vandaag bracht de zangers naar buiten dat haar optreden verplaatst is naar Academiehuis De Grote Kerk in Zwolle. Reden: ze zou haar voorkomen en setlist moeten aanpassen en dat wil ze niet doen. 'Ik respecteer de kerkgemeenschap en hun geloof, maar ik vind het belangrijk echt naar mijzelf te blijven', schrijft ze op Instagram.

annekeannique

Dear friends,

Your response to my Anneke Goes To Church Tour has been great and two shows have already sold out. I am sad to let you know I won’t be able to perform at Dominicanenkerk in Zwolle.

The Dominicanenkerk Zwolle community has voiced their disapproval and wanted my performance to be canceled, unless I would fulfil certain conditions, such as changing my appearance and set list. I respect the church community and their beliefs, but sincerity and staying true to myself is really important to me and this is not possible under these circumstances.
I am thankful that we have been able to relocate the concert to Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle. Purchased tickets remain valid for this new location.

Spreading love and making connections has always been one of my goals and that’s what I will keep doing.
Anneke XxX

Verbaasd

Pot was verbaasd dat het op deze manier naar buitenkwam. Dat ze haar voorkomen moest aanpassen, is volgens Pot dan ook niet waar. "We hebben wel gevraagd of ze zich passend wil kleden. En als zij het passend vindt dat haar tatoeages zichtbaar zijn, dan vind ik dat prima."

Contact met het management heeft Pot niet meer gehad. "Ze heeft een andere locatie, maar ze mag nog steeds komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Hiernumaals Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: