Nieuws

'Kabinet trekt half miljard euro uit voor uitkopen boeren'

'Half miljard voor uitkopen van boeren'
'Half miljard voor uitkopen van boeren' © ANP / Sem van der Wal
Om de stikstofcrisis tegen te gaan wil het kabinet een half miljard euro steken in het uitkopen van boeren die willen stoppen. Daarnaast krijgen boeren die doorgaan hulp om hun bedrijf te verduurzamen.
Dat zeggen Haagse ingewijden. Het kabinet wil vrijdag een brief naar de Tweede Kamer sturen met de maatregelen voor de agrarische sector. Er ligt nu een conceptplan, waarover deze week nog onder meer met provincies en binnen de coalitie wordt gesproken.

Geuroverlast

Naast de nieuwe regeling, die bedoeld is om de stikstofneerslag van de agrarische sector te verminderen, overweegt het kabinet de regeling die eind vorig jaar is aangekondigd om geuroverlast tegen te gaan, uit te breiden.
Het kabinet stelde hiervoor 180 miljoen beschikbaar en kreeg veel meer aanmeldingen dan verwacht. De coalitie wil zoveel mogelijk boeren die aan de voorwaarden voldoen uitkopen, ook als daar extra geld voor nodig is.

Bouw aanjagen

Vorig jaar kondigde het kabinet al een reeks maatregelen aan om de bouw weer op gang te krijgen. Zo gaat de samenstelling van veevoer veranderen en wordt de maximumsnelheid overdag verlaagd naar honderd kilometer per uur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.