nieuws

Politievakbond slaat alarm: communicatiesysteem C2000 werkt niet goed

Het communicatiesysteem C2000 werkt niet naar behoren
Het communicatiesysteem C2000 werkt niet naar behoren © RTV Oost/Wouter de Wilde
Het vernieuwde communicatiesysteem C2000 voor de hulpverlening dat begin vorige week is ingevoerd, werkt ook in Overijssel nog niet altijd goed. Vooral de portofoons, die politiemensen bij zich dragen om contact te houden, haperen. De politievakbond ACP en de centrale ondernemingsraad van de politie zijn bezorgd over de veiligheid van politiemensen op straat en trokken daarover dinsdag aan de bel bij de korpsleiding.
"Enkele functionaliteiten werken sinds deze overgang nog niet goed of beperkt, aan een oplossing wordt gewerkt. De veiligheid voor burgers en politiemedewerkers staat altijd voorop en daarom hebben we uit voorzorg passende maatregelen genomen zodat politiemedewerkers hun werk veilig kunnen blijven doen", laat de politie Oost-Nederland weten.

Walkietalkie-app

Een van die passende maatregelen is een walkietalkie-app op de telefoon. Die ook binnen de Veiligheidsregio IJsselland wordt gebruikt vanwege haperingen in het C2000-systeem, die storingen hebben in IJsselland geen problemen veroorzaakt. "We zijn vroegtijdig begonnen met de instructie en we hebben de app als alternatief. We hebben gewoon contact en het gaat goed", legt de veiligheidsregio uit.
Ook korpsleiding van de landelijke politie erkent dat nog niet alle functionaliteiten overal goed werken. Omdat het zo'n omvangrijk systeem is, werd daar al rekening mee gehouden. Sindsdien wordt hard gewerkt aan technische aanpassingen en updates, aldus een woordvoerster. Op veel plekken gaat het volgens haar goed, maar onder meer in het oosten van Nederland doen zich nog onvolkomenheden voor. Op zulke plekken gaan agenten altijd met zijn tweeën op pad.

Dag en nacht

Gerrit van de Kamp van de ACP bevestigt dat dag en nacht hard wordt gewerkt om de euvels op te lossen. Maar het duurt nu al acht dagen en dit moet niet te lang meer duren, zegt hij. Het ministerie meldt alle meldingen serieus te nemen. Sinds de laatste updates, neemt het aantal meldingen nu af, aldus een woordvoerster van het departement.

Via C2000 communiceren 80.000 hulpverleners 24 uur per dag met elkaar en met de meldkamer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.