Heeft klassieke muziek een helende werking? Musici en MST nemen proef op de som

Vier musici van het Orkest van het Oosten hebben vandaag op verschillende plekken in het Medisch Spectrum Twente in Enschede klassieke muziek gespeeld voor patiënten. Uit onderzoek blijkt dat klassieke muziek een helende werking kan hebben op patiënten. Om dat te onderzoeken, spelen de musici de komende weken in totaal vier keer in het Enschedese ziekenhuis.

Er worden concerten gegeven op de kamers van patiënten, maar ook in de huiskamers op de afdelingen en in het restaurant van het ziekenhuis.

Het initiatief kom van een van de musici Erik Olsman. "Binnen het Orkest van het Oosten hebben we beperkt ruimte om dit soort initiatieven op te pakken. Het leek mij mooi om onze muziek ook naar patiënten te brengen om ze zo een stukje vreugde en een mooie herinnering mee te geven."

Ontroerd

Dat de mini-concerten worden gewaardeerd blijkt uit de vele reacties die de musici meteen na afloop van de patiënten krijgen. "Dat ze muziek spelen, alleen voor mij, dat doet me heel erg veel. Daar kan ik weer een tijdje op teren", zegt de ontroerde patiënt Fred Bos.

De muziek die gespeeld wordt door de muzikanten varieert van componisten als Bach, Purcell en Vivaldi, maar ook een nummer van Sting komt voorbij. De komende weken gaan de musici samen met het Enschedese ziekenhuis kijken of de kleinschalige concerten vaker gegeven kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: