nieuws

WOII in vijftig foto's: burgers redden gewonde boordschutter in Berkum

Films en foto's bepalen onze kijk op de Tweede Wereldoorlog. Maar welk beeld heb jij van de oorlog in je eigen omgeving? In het kader van 75 jaar vrijheid werden de afgelopen maanden oorlogsfoto's uit Overijssel verzameld, daar zijn de vijftig meest indrukwekkende foto's uitgerold. Elke dag delen wij een foto met het bijbehorende verhaal.
Op deze foto zien we de gewonde boordschutter Harlan Mann. Op 11 januari 1944 stortte een Amerikaanse B17 bommenwerper neer in Berkum bij Zwolle. Het vliegtuig was die ochtend uit Engeland vertrokken om fabrieken in Duitsland te bombarderen.

Krijgsgevangen

Vanwege het slechte weer werd het doel van de actie verlegd naar spoorwegknooppunt Bielefeld. Voor en na het afwerpen van de bommen kreeg het vliegtuig te maken met Duits afweergeschut, waardoor twee van de vier motoren uitvielen. De piloot wist het toestel nog een tijd in de lucht te houden, maar uiteindelijk stortte het vlak bij de Boerendanserdijk in Berkum neer. 
De helft van de bemanning wist uit het vliegtuig te springen. Omwonenden brachten Mann en de andere mannen naar een nabijgelegen boerderij. Later die dag werden de bemanningsleden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. 
Burgers helpen een bemanningslid van een neergestorte bommenwerper
Burgers helpen een bemanningslid van een neergestorte bommenwerper © Historisch Centrum Overijssel / Age Brouwer

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.