nieuws

WOII in vijftig foto's: kinderen vieren voor de laatste keer het Joods nieuwjaar

Iedereen heeft zo zijn beeld bij de Tweede Wereldoorlog. Om een goed beeld te krijgen van deze periode in Overijssel, werden de afgelopen maanden foto's verzameld. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende plaatjes uitgerold. Vanaf vandaag vertellen wij het verhaal bij elke foto.
Op deze foto zien we een groep kinderen dat voor de laatste keer het Joods nieuwjaar viert. Dit moet op 12 of 13 september 1942 zijn geweest.
De foto is gemaakt op de binnenplaats van de synagoge aan de Golstraat in Deventer. De meeste kinderen dragen de verplichte 'Jodenster'; een zichtbaar teken van hun uitsluiting door de Duitse bezetter.

Enige overlevende

De foto werd in 1998 gevonden achter een schilderijlijst en naar het Etty Hillesum Centrum gebracht. Op één na zijn alle namen van de kinderen achterhaald. De meesten vonden binnen een half jaar na dit feestelijke moment een verschrikkelijke dood in Auschwitz of Sobibor. Alleen het meisje met de witte jurk in het midden, Felice Polak, overleefde de oorlog. Zij was tijdig ondergedoken met haar ouders en broer. In het Etty Hillesum Centrum, naast de voormalige synagoge, is een film over Polak te zien. 
Kinderen vieren voor het laatst het Joods nieuwjaar
Kinderen vieren voor het laatst het Joods nieuwjaar © Etty Hillesum Centrum / onbekend

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.