nieuws

Stroombeheerder TenneT verliest proefproces over bomenkap

Stroombeheerder TenneT verliest proefproces over bomenkap
Stroombeheerder TenneT verliest proefproces over bomenkap © RTV Oost / Rogier van den Berg
Als stroombeheerder TenneT bij de aanleg van hoogspanningsleidingen bomen kapt, dan moeten op dezelfde plek nieuwe bomen worden aangeplant. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten. TenneT voerde bij de Raad een proefproces om te ontkomen aan die herplantplicht, omdat de provincie Overijssel weigerde om een ontheffing te verlenen van de plicht om nieuwe bomen te planten.
Bij de aanleg van een hoogspanningsleiding in Lonneker kapte de netbeheerder 43 bomen. In Dalfsen wil het bedrijf ook bomen kappen. De provincie wilde in die gevallen geen ontheffing verlenen, omdat TenneT daar makkelijk lage bomen terug kan planten.
De herplantplicht zorgt ervoor dat de stroombeheerder overal in het land nieuwe bomen moet planten als oude zijn gekapt. Dat kost veel tijd aan boomonderhoud en dus veel geld, zeggen de advocaten van TenneT. Maar in dit geval gaat de natuur voor, oordeelt de Raad.

Veiligheid

Volgens TenneT heeft het opnieuw planten van bomen onder hoogspanningsleidingen geen zin. Als de nieuw geplante bomen te hoog worden, bedreigen ze de veiligheid omdat ze dan de stroomdraden raken. Snoeien is dan van tijd tot tijd noodzakelijk.
De Raad is het met de provincie eens dat lagere bomen geen gevaar opleveren. De veiligheidseisen van TenneT zelf laten ook begroeiing tot maximaal 1.75 meter hoogte onder hoogspanningsleidingen toe. De provincie accepteert die hoogte ook. Dus is er volgens de Raad geen reden om TenneT vrij te stellen van de plicht om bij bomenkap nieuwe bomen te planten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.