nieuws

WOII in vijftig foto's: zelfs tijden van oorlog lijken te wennen

Marcherende soldaten, verwoeste gebouwen, de intocht van de bevrijders, kun jij je er een voorstelling van maken? Om een goed beeld te krijgen van de oorlog in Overijssel werden de afgelopen maanden foto's uit de provincie verzameld. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende platen uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij één van de foto's. 
Kleurenfoto's uit de periode 1940-1945 zijn uitzonderlijk. Op dit plaatje zien we een zonnige voorjaarsdag in 1941 bij de IJsselbrug in Kampen. Dat het oorlog is, blijkt wel uit het grote bord waarop staat dat Duitse voertuigen voorrang hebben. Op de brug wordt iedere Nederlander van vijftien jaar en ouder gecontroleerd op persoonsbewijzen, deze waren vanaf april 1941 verplicht.  
Deze foto schetst het beeld dat het 'gewone' leven in oorlogstijd doorging. De bakfietsen duiden erop dat er werk aan de winkel is, boerenwagens steken de brug over, een grote veemarkt is aanstaande. Zelfs tijden van oorlog lijken te wennen.
Het leven gaat door
Het leven gaat door © Beeldbank WO2 NIOD / A. Hustinx

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.