nieuws

WOII in vijftig foto's: Ondergedoken studenten brengen geallieerde opmars in kaart

Jaren ondergedoken zitten, kun jij je er een voorstelling van maken? Om een goed beeld te krijgen van de oorlog in Overijssel werden de afgelopen maanden foto's uit de provincie verzameld. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende foto's uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij één van de foto's. 
Dit zijn de ondergedoken studenten Henk Lantink en Wim Lammers. Op basis van berichten van Radio Oranje brengen zij de geallieerde opmars in kaart. De foto is gemaakt in het laatste jaar van de bezetting en maakt deel uit van een opzienbarende serie foto's uit oorlogstijd gemaakt door Frits Lamberts. 
De Vriezenveense Lamberts kreeg in 1943 een fototoestel dat van een overleden vriend was geweest. Hij maakte stiekeme opnames van onder meer de Duitse bezetters en hun uiteindelijke aftocht. 
Ondergedoken studenten bestuderen geallieerde opmars
Ondergedoken studenten bestuderen geallieerde opmars © Nederlands fotomuseum / Frits Lamberts

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.