Nieuws

'Cybercharlatan' Van Rijbroek betrokken bij deal Centric en De Nederlandsche Bank

Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek
Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek © RTV Oost
De omstreden cyberdeskundige Rian van Rijbroek is betrokken geweest bij de deal tussen IT-dienstverlener Centric en de Nederlandsche Bank (DNB). Dat bleek vandaag tijdens de behandeling van de rechtszaak tussen de Twentse zakenman Gerard Sanderink en voormalig Centric-directeur Hans Schrijver in de rechtbank in Gouda.
Van Rijbroek is de vriendin van de 71-jarige Sanderink en wordt door deskundigen en de intussen opgestapte Centric-top gezien als 'cybercharlatan'. Centric en DNB kwamen in april vorig jaar een samenwerking overeen. Het IT-bedrijf is daardoor verantwoordelijk voor de data-veiligheid en de werkplekken bij DNB.

Sanderink voelde zich bedonderd

Sanderink stond vandaag in Gouda tegenover Hans Schrijver, die begin juli werd geschorst als directeur van Centric. Afgelopen nazomer maakten beide partijen een 'vaststellingsovereenkomst', waarbij Schrijver geld zou meekrijgen. Sanderink weigerde op de valreep uitvoering daarvan, omdat Schrijver nu bij concurrent Cegeka werkt.
Sanderink zegt zich bedonderd te voelen. Volgens Schrijver lag er geen afspraak dat die overstap niet kon.

Geld overmaken naar Strukton

Tijdens de zitting vertelde Schrijver dat hij en de overige leden van de Centric-top weg moesten, omdat ze geen geld meer wilden overmaken naar Strukton. Dit bouwbedrijf is ook in handen van Sanderink en had volgens Schrijver grote liquiditeitsproblemen. De oplossing van Sanderink was dat vanuit Centric geld werd overgemaakt.
De directie deed dat enkele malen met tegenzin en weigerde op enig moment een nieuwe overboeking van vijf miljoen euro te doen naar Strukton. Volgens Schrijver zou Sanderink daarom van de tegenstribbelende topmanagers van Centric af hebben gewild.

Sanderink laat jaarcijfers Centric onderzoeken

Sanderink, op zijn beurt, verweet de top van Centric te rooskleurige cijfers te presenteren. Zo zou er in de jaarcijfers over 2018 worden gesproken over winst, maar die zou volgens de zakenman marginaal zijn.
Sanderink liet tijdens de zitting weten dat hij de accountant al opdracht heeft gegeven om de jaarrekening over 2018 opnieuw te bekijken. Ook daarom wilde Sanderink, zo vertelde hij tijdens de zitting, van zijn top van Centric af. "Ze presteerden niet goed."

'Contract DNB gaat Centric geld kosten'

Vooral de deal met De Nederlandse Bank (DNB) is volgens Sanderink reden voor ontslag voor Schrijver. Die zou de deal zelfstandig hebben afgesloten, zonder Sanderink goed te hebben geïnformeerd.
Volgens Sanderink is de deal niet goed voor Centric en gaat het contract 'veel geld kosten'.

Deal DNB met advies van Van Rijbroek

Schrijver, op zijn beurt, vertelde dat Sanderink zelfs mee is geweest naar besprekingen met DNB en van alles op de hoogte was. Om dat te bewijzen kwam de mail van Rian van Rijbroek aan de orde die Schrijver januari vorig jaar had ontvangen.
De exacte inhoud bleef onbesproken, maar volgens de advocaat van Schrijver had ze veel op te merken over het werk dat Centric voor DNB zou gaan doen.

Van Rijbroek bij Centric

Eerder werd al bekend dat Sanderink Van Rijbroek een belangrijke rol heeft gegeven bij Centric bij de afdeling 'cybersecurity'. De intussen opgestapte top van Centric zou zich daartegen hebben verzet, omdat ook zij Van Rijbroek als 'cybercharlatan' zien. Maar hierover deed Schrijver geen uitspraken vandaag.
De rechter doet 3 maart uitspraak, en zo mogelijk eerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.