nieuws

Hardenberg legt zich neer bij uitspraak Raad van State, grindwasserij moet verhuizen

Grindwasserij Jacobs moet verhuizen en wethouder Breukelman legt zich daarbij neer. "Het is een besluit van de Raad van State en dat besluit respecteren wij." 
Jacobs wast grind in grote silo's en doet dat op een plek die daarvoor niet geschikt is. Kort gezegd is dat wat de Raad van State heeft besloten. Jacobs is gevestigd in Balkbrug op de kruising van de N377 en de N48. Hoewel het bedrijf niet over de benodigde vergunningen beschikte, gedoogde de gemeente de activiteiten al sinds 2012.
Omwonenden hadden hinder van het bedrijf en voerden meermaals procedures bij de Raad van State in Den Haag. De voorlaatste uitspraak bood de gemeente nog wat extra ruimte om uit te zoeken hoe het bedrijf wel op die plek kon blijven zitten. Maar met de uitspraak van vanmorgen is de zaak nu wel gesloten. Dat zegt wethouder Martijn Breukelman van Hardenberg.

Zware bedrijfsactiviteiten

De bedrijfsactiviteiten van Jacobs vallen onder milieucategorie 3.2. Dat is een categorie voor bedrijven die overlast of hinder kunnen veroorzaken en die daarom op speciaal ingerichte bedrijfsterreinen gevestigd moeten zijn. Bij Jacobs was dat duidelijk niet het geval en de Raad van State vond dat er geen argumenten zijn om af te wijken. 
De wethouder heeft één van de omwonenden vanmorgen al gefeliciteerd met de uitslag. Voor Hardenberg is het nu klaar. De wethouder wil met Jacobs in gesprek om te bekijken hoe en wanneer de grindwasactiviteiten beëindigd kunnen worden.

Ondernemersrisico

Omdat de gemeente altijd al heeft aangegeven dat er een mogelijkheid zou zijn dat Jacobs niet op de huidige plek verder zou mogen, zijn de gevolgen en de bijkomende kosten voor rekening van het bedrijf. Zo oordeelt althans wethouder Breukelman.
De uitspraak betekent volgens Breukelman dus niet dat het de gemeente Hardenberg geld gaat kosten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.