nieuws

WOII in vijftig foto's: installatie NSB'er Von Bönninghausen als commissaris van Overijssel

Voor de huidige generatie is het lastig om een voorstelling te maken van de Tweede Wereldoorlog, zij moet het doen met foto's en films van toen. Om een goed beeld te krijgen van de oorlog in Overijssel werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij één van de foto's. 
Op de foto zien we Egon von Bönninghausen voorafgaand aan zijn installatie als commissaris van Overijssel in 1941. Hij inspecteert een erewacht van de Jeugdstorm in de Diezerstraat in Zwolle. Overijssel was de vijfde provincie waar de Duitsers een nieuwe commissaris installeerden in een poging het bestuur van Nederland geleidelijk naar hun hand te zetten. 

Gesneuveld

Von Bönninghausen was een overtuigd nationaalsocialist. Als burgemeester van Ootmarsum kreeg hij in 1939 oneervol ontslag na pro-Duitse uitlatingen. Als commissaris van Overijssel trad hij eigenzinnig en autoritair op.
Na een hevig conflict met NSB-districtsleider Jager, waarin Von Bönninghausen het onderspit dreigde te delven, meldde de fanaticus zich in augustus 1942 aan voor de strijd aan het oostfront. Daar stierf hij in een oorlogshospitaal in Oekraïne aan eerder opgelopen verwondingen.
Installatie NSB'er Von Bonninghausen als Commissaris van Overijssel
Installatie NSB'er Von Bonninghausen als Commissaris van Overijssel © Beeldbank WOII NIOD / NSB fotodienst

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.