Een flinke klus: het verwijderen van damwanden op voormalig Olasfa-terrein in Olst

Het is een flinke klus: het verwijderen van de damwanden op het voormalig Olasfa-terrein in Olst. Gisteren is begonnen met het verwijderen van de wanden die in 2011, 2014 en 2015 zijn geplaatst om te voorkomen dat de vervuiling verder de grond in zou trekken.

Gisteren is met een speciale kraan begonnen met het trekken van de damwanden. Er moeten zo’n zeshonderd platen de grond uit en afgevoerd worden. Uitvoerder Ab Hami: "Ik hoop zo’n twintig meter platen per dag uit de grond te trekken. Het is een grote klus die ongeveer zes weken in beslag neemt."

Naar dit moment is lang toegewerkt en voor de omgeving een belangrijke mijlpaal. Het is het begin van de afronding van de sanering, die vorig jaar al officieel werd afgerond. Na het trekken van de damwanden wordt het hele terrein enkele meters opgehoogd met grond.

Trillingen

Tijdens het trekken van de damwandplaten wordt een trilblok gebruikt en daardoor ontstaan ook trillingen in de omgeving. Hiervoor zijn eerder al voorspellende berekeningen gemaakt.

Op zeven plaatsen in de omgeving zijn trillingsmeters ophangen waarmee de omgeving wordt gemonitord. Ook de omgevingsdienst IJsselland zal, in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe, geluidsmetingen uitvoeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Salland Olst-Wijhe Olst Olasfa sanering Nieuws
Deel dit artikel: