nieuws

WOII in vijftig foto's: Collaborateurs opgepakt in de straten van Deventer

Na vijf jaar oorlog werd er feest gevierd in de straten van Overijssel, maar dat was ook het moment dat de collaborateurs in de straten te schande werden gemaakt. Dat moet een surrealistisch beeld zijn geweest, waar de huidige generatie zich moeilijk een voorstelling van kan maken. Om een goed beeld te krijgen van de oorlog in Overijssel werden de afgelopen maanden foto's uit de provincie verzameld. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende foto's uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij één van de foto's. 
Op deze indrukwekkende foto zien we hoe de collaborateurs na de bevrijding in Deventer worden getoond aan het toegestroomde publiek.
Na de oorlog was het de vraag wat er moest gebeuren met mensen die met de bezetter hadden samengewerkt. Opgepakte personen werden in afwachting van hun proces ondergebracht in internerings- en verblijfkampen. Hoeveel mensen er precies werden opgepakt, is niet bekend. Vast staat wel dat de kampen zo vol zaten, dat het niet te doen was om iedereen te berechten. De regering heeft besloten om de lichte gevallen vrij te laten. 

Verzet

De eigenaar van de foto vertelt: "De man met de helm en het geweer aan de linkerkant is mijn vader. Hij zat bij het verzet in Deventer. Hij heeft onder andere geholpen bij de bevrijding van het Deventer postkantoor. Mijn moeder heeft in de oorlog verzetskranten rondgebracht onder haar kleding."
Collaborateurs na de bevrijding van Deventer
Collaborateurs na de bevrijding van Deventer © Onbekend / Bron: Nationaal Archief

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.