Nieuws

Minister deelde cijfers over Lelystad niet met Kamer

Cijfers over Lelystad gingen wel naar het RIVM, maar niet naar de Kamer
Cijfers over Lelystad gingen wel naar het RIVM, maar niet naar de Kamer © RTV Oost
Berekeningen over vliegveld Lelystad zijn door minister Cora van Nieuwenhuizen niet met de Kamer gedeeld. De NOS meldt dat het gaat om informatie over de toename van het verkeer rondom de nieuwe luchthaven en de invloed daarvan op de stikstofuitstoot.
Afgelopen zomer liet Van Nieuwenhuizen een onderzoek doen naar de toekomstige toename van het verkeer rondom de luchthaven, maar deze informatie deelde ze niet met de Kamer. Afgelopen tijd vroegen Kamerleden meerdere keren naar deze informatie.
Lelystad Airport is intussen meer dan een foutendossier. Het overvolle Schiphol moet lucht krijgen door het verplaatsen van vluchten naar Lelystad. De ruimte die dit biedt, zal gebruikt worden voor intercontinentale vluchten, vooral van de KLM. Maar de opening van het poldervliegveld als vakantieluchthaven is nog steeds niet in zicht en de problemen stapelen zich op.

RIVM wel, Kamer niet

Na het onderzoek van afgelopen zomer wezen actiegroepen er al op dat volgens hen de stikstofuitstoot niet goed was onderzocht. Het RIVM, dat alle stikstofgegevens verzamelt en berekent, ontving de berekeningen wel, de Tweede Kamer niet. De berekeningen zijn niet openbaar gemaakt.
De gegevens zijn van groot belang voor de afweging of er extra maatregelen genomen moeten worden om Lelystad open te laten gaan. Voor Kamerleden is dit cruciale informatie.
Het ministerie laat in een reactie bij de NOS weten dat dit verkeersonderzoek onderdeel is van een groter geheel en dat het daarom nog niet is gedeeld. "Het gaat hier dus om een van de bouwstenen voor het onderzoek dat nog loopt", aldus een woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.