nieuws

'Patiëntenstops in Enschede en Kampen door huisartsentekort'

Patiëntenstop door tekort aan huisartsen
Patiëntenstop door tekort aan huisartsen © Getty Images / Drazen Zigic
Het tekort aan huisartsen is dusdanig groot, dat inwoners van Enschede en Kampen zich bij geen enkele nieuwe praktijk kunnen inschrijven. Dat meldt de Volkskrant. Ook in Almelo dreigt zo'n situatie binnenkort te ontstaan.
De krant heeft een inventarisatie gedaan onder grote en middelgrote steden. Zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties verwachten dat het probleem de komende jaren eerder groter dan kleiner wordt.
Dat is wrang, omdat de huisarts een steeds belangrijker rol in het zorgstelsel moet spelen. De wens van kabinet en zorgpartijen is dat dure zorg uit de ziekenhuizen verdwijnt en vanuit de goedkopere huisartsenpraktijken wordt geleverd. Ook hebben ze extra verantwoordelijkheden gekregen voor jongeren (jeugdzorg) en ouderen die vaker en langer thuis wonen.
Patiënten zonder vaste huisarts kunnen met een acute zorgvraag altijd aan de balie van een praktijk terecht. De huisarts is verplicht deze 'passanten' te helpen. Toch is het tekort uitermate zorgelijk, vindt de Patiëntenfederatie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.