nieuws

Wat voor kostbaars zit er in de grond van het nieuwe dorp Reeve?

De mensen die straks in het nieuw te bouwen dorp Reeve in de gemeente Kampen gaan wonen, zijn niet de eerste bewoners van dat gebied. Vanaf de prehistorie tot de zeventiende eeuw werd het gebied bewoond.
Reeve wordt gebouwd aan de rand van een voormalige terp. In het landschap is de bult van die terp nog te herkennen. De gebouwen zijn al eeuwen geleden verdwenen.

Laagje voor laagje

In de grond zit zeer waarschijnlijk nog archeologisch materiaal van de bewoners van toen. Archeologen hebben daar eerder al onderzoek naar gedaan.
De grond waar straks zeshonderd woningen komen wordt de komende weken voorzichtig laagje voor laagje afgegraven. Als archeologen iets bijzonders vinden dan zal er dieper worden gegraven.

Waardevolle afvalkuilen

Aan de rand van de terp waren ooit afvalkuilen die nu heel waardevol kunnen zijn. In die kuilen liggen mogelijk nog aardewerk, bakpannen en voorraadpotten. Ook hopen archeologen menselijke en dierlijke resten te vinden die meer kunnen vertellen over hoe de mensen eeuwen geleden daar leefden.
Voor het archeologisch onderzoek is in eerste instantie drie weken uitgetrokken. De kans is groot dat archeologen meer tijd nodig hebben als er bijzondere vondsten worden gedaan. Al het gevonden materiaal zal door deskundigen uitvoerig worden onderzocht. Het wordt in depots opgeslagen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.