nieuws

PvdA Overijssel wil einde aan 'harde aanpak' etherpiraten: "Het liefst gedogen"

PvdA wil einde aan 'harde aanpak' etherpiraten: "Het liefst gedogen"
PvdA wil einde aan 'harde aanpak' etherpiraten: "Het liefst gedogen" © RTV Oost
'Fatsoenlijke' radiopiraten moeten een symbolische boete krijgen, of misschien zelfs gedoogd worden. Daarvoor pleit PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. Zij vreest dat de 'torenhoge' boetes van nu 'een mooi stukje streekcultuur de nek omdraaien'. Het Agentschap Telecom (AT) voelt daar helemaal niets voor. "Vreemd dat een politica hierom vraagt."
De ene etherpiraat is de andere niet, meent Wissink. "Er zijn genoeg piraten die zich netjes gedragen, zij proberen ook niemand in de weg te zitten."

Asbest bij zendmast

En dan heb je de aso-piraten. "Die maken het te bont", legt de politica uit. "Ik hoor verhalen dat zij mensen van het AT uitschelden of asbestplaten tegen de mast zetten. Die moet je aanpakken. Maar kunnen we niet coulanter omgaan met de rest?"
Het antwoord is volgens het AT helder. "Nee, daar kunnen we niet coulanter mee omgaan", zegt woordvoerder Dirk Emans. "Dan kun je nog zo'n vriendelijke piraat zijn; hun zenders kunnen het signaal voor nooddiensten of vliegverkeer verstoren."

Piratenmuziek in cockpit

Zo ging het vorig jaar bijna mis toen een vliegtuig boven Limburg vloog. "De piloot hoorde plotseling piratenmuziek in de cockpit", zegt Emans. "Dat gebeurt niet vaak, maar toch. Er zitten driehonderd mensen in zo'n toestel."
Zenders die nooddiensten in de weg zitten: dat kan natuurlijk niet, vindt ook Wissink. Toch ziet ze mogelijkheden. "Steeds meer van dat soort diensten gaat digitaal, en daarmee komt er ruimte vrij op de frequentie voor piraten."

'Erg vreemd'

Emans wuift dat argument weg. "De ether zit bommetje vol. Bovendien is het internet toch juist een prima alternatief voor de piraten? Zo kunnen zij de cultuur in leven houden. Erg vreemd dat een politica dan vraagt om te gedogen."
De PvdA heeft de provincie gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om de etherpiraterij tot Overijssels cultureel erfgoed te benoemen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.