nieuws

Opheldering geëist over faillissement dubieus zorgbureau

Het raadslid Leo Janssen wil opheldering over Kristal Zorg
Het raadslid Leo Janssen wil opheldering over Kristal Zorg © RTV OOST
Hoe kan het dat Samen14 - het overkoepelend samenwerkingsverband van Twentse gemeenten op het gebied van zorg - een contract gaf aan de Kristal Welzorg Groep? Dit zorgbureau had immers een turbulent verleden. Het onafhankelijk raadslid Leo Janssen wil opheldering hierover van de gemeente Hengelo, een van de deelnemers aan Samen14.
De Kristal Welzorg Groep werd vorige week door de rechtbank in Almelo failliet verklaard.
Het zorgbureau was volgens de eigen website, die overigens intussen uit de lucht is gehaald, een kleinschalige thuiszorginstelling. De zorgaanbieder, die zich richtte op zorg voor allochtone Nederlanders, kreeg per 1 januari vorig jaar een contract van Samen14.

Vernietigende kritiek

Het onafhankelijk raadslid Janssen wil nu weten hoe dit mogelijk was. Vooral ook omdat twee rechtsvoorgangers al eens failliet gingen: in 2014 en 2016. Daarbovenop komt dat Kristal forse verliezen zou lijden en dat de Inspectie Volksgezondheid vernietigende kritiek had op het reilen en zeilen binnen deze thuiszorginstantie.

Dubieuze geldstromen

"Er zou sprake zijn van dubieuze geldstromen, een aandeelhouder die ineens spoorloos is, het niet betalen van de pensioenfondsen en de belastingdienst", aldus raadslid Janssen in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur.

Vooraf onderzocht

Janssen wil onder meer weten of Kristal vooraf is onderzocht. "En zo ja, hoe is het dan mogelijk dat deze zorgaanbieder door de screening is gekomen?" En als er geen onderzoek vooraf is geweest, wil Janssen weten waarom dat niet is gebeurd.
Janssen verwijst daarbij naar eerdere problemen rond een ander zorgbureau. "Hoe gaat u voorkomen dat in de toekomst dubieuze zorgverleners toch weer een contract krijgen?", aldus het onafhankelijk raadslid.

Zorgcowboys

Ook de PVV en het CDA willen van het gemeentebestuur weten hoe het zit met de - wat zij noemen - zorgcowboys: zorgondernemers die louter uit lijken te zijn op het toucheren van zoveel mogelijk winst in plaats van het verlenen van goede zorg. Raadsleden Jan Willem Elferink (PVV) en Sara Nijenhuis (CDA) willen van B en W weten hoe het kan dat er telkens weer verhalen opduiken over vermeende fraude in de zorgsector.
Waarbij ze refereren aan de berichtgeving rond Kristal. "We zien met lede ogen aan dat in Enschede miljoenen euro's niet worden besteed aan de noodzakelijke zorg door zorgbureaus. De PVV en het CDA vinden dat er strenger en harder moet worden gecontroleerd en dat de verdachten persoonlijk aansprakelijk moeten worden gesteld voor misbruik van gemeenschapsgeld."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.