nieuws

'Uit bomen gewaaide eikenprocessierupsnesten kunnen letsel veroorzaken'

In de uit de bomen gewaaide nesten kunnen nog brandharen zitten
In de uit de bomen gewaaide nesten kunnen nog brandharen zitten © RTV Oost/Wouter de Wilde
Oude nesten van de eikenprocessierups die door de storm uit bomen zijn gewaaid, kunnen een gezondheidsrisico zijn. Dat zegt het kenniscentrum Eikenprocessierups op Nature Today.
Door de zware windstoten zondag is de kans groot dat nesten nu op de grond liggen. Er zullen geen levende rupsen meer in de nesten zitten, maar wel honderdduizenden brandharen. Die kunnen lichamelijk letsel veroorzaken bij mensen en dieren. 
De website waarschuwt dat mensen de afgevallen nesten soms niet herkennen. Als ze in de bomen hangen, zijn ze meestal wit en grijs, maar momenteel zijn ze meer bruin van kleur. Dat komt door uitwerpselen van de rups. Het nest zelf verwijderen wordt afgeraden, je kunt daarvoor beter een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf inschakelen.

Dieren het slachtoffer

De haren van eikenprocessierups veroorzaken bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten. Ook dieren kunnen last krijgen door contact met de brandharen. Zo kunnen honden en katten stikken door een opgezwollen tong na een hap in een nest. Paarden kunnen er ernstige buikkrampen door krijgen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.