nieuws

WOII in vijftig foto's: Onderduikers vieren het paasfeest in Zwolle

Jarenlang in spanning leven, de angst dat je gevonden wordt door de Duitsers of misschien wel verraden wordt door de buren van de mensen waar je ondergedoken zit. Kun jij je er iets bij voorstellen? Om een goed beeld te krijgen van de oorlog in Overijssel werden de afgelopen maanden foto's uit de provincie verzameld. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende foto's uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
Nico Noordhof en Atie Bartel boden in hun huis aan de P.C. Hooftstraat in Zwolle onderdak aan veertien Joodse onderduikers. Op de foto zien we onder andere Dries van Loggem, Gerard Caneel en Meier Caneel. Zij vieren hier het paasfeest. 
Deze foto is bijzonder omdat tijdens de oorlog maar weinig mensen een fototoestel en een fotorolletje hadden. Het maken van zo'n foto bracht bovendien het risico met zich mee dat de foto in verkeerde handen zou kunnen komen en de mensen werden herkend. Dat is niet gebeurd. Alle veertien onderduikers overleefden de oorlog.
Joodse onderduikers vieren Paasfeest in Zwolle
Joodse onderduikers vieren Paasfeest in Zwolle © Onbekend / Bron: Historisch Centrum Overijssel

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in zeventien dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.