WOII in vijftig foto's: NSB'er verkoopt weekblad Volk en Vaderland

Voor de huidige generatie is het lastig om een voorstelling te maken van de Tweede Wereldoorlog, zij moeten het doen met foto's en films van toen. Om een goed beeld te krijgen van de oorlog in Overijssel werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's. 

Op onderstaande foto zien we een NSB'er die het weekblad Volk en Vaderland verkoopt op de Oude Vismarkt in Zwolle. Volk en Vaderland, vaak afgekort tot VoVa, was in 1933 tot 1945 het propagandaweekblad van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in Nederland. Iedere week werd overal in Nederland op straat het weekblad verkocht. 

NSB'er verkoopt Volk en Vaderland in Zwolle (Foto: Onbekend / Bron: Historisch Centrum Overijssel)
NSB'er verkoopt Volk en Vaderland in Zwolle (Foto: Onbekend / Bron: Historisch Centrum Overijssel)

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 

Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 

Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Deel dit artikel: