nieuws

Verboden voor lachgasballonnenverkopers: VVD wil verbod voor hele Enschedese binnenstad

Als het aan VVD-raadslid Jajan ligt, is dit beeld in de Enschedese binnenstad verleden tijd
Als het aan VVD-raadslid Jajan ligt, is dit beeld in de Enschedese binnenstad verleden tijd © RTV Oost / Tim Woldering
Lachgas in een deel van de Enschedese binnenstad verbieden is niet genoeg. Daarom moet het verbod op de verkoop en het gebruik ervan voor de gehele binnenstad gelden, vindt de lokale VVD-fractie.
Er geldt momenteel een lachgasverbod op het Willem Wilminkplein en voor een groot deel van Noorderhagen. Omdat op de Oude Markt de ballonnen gevuld met gas niet werden verkocht, was er in eerste instantie geen aanleiding om ook daar de drug te verbieden.
Maar die aanleiding is er nu wel. Tijdens de stapavonden staat er een lachgasballonnenverkoopkraampje op de Oude Markt. "Eén verkoper denkt dan handig te zijn en een plekje te zoeken waar het net niet verboden is", vertelt VVD-raadslid Malkis Jajan.

Hele binnenstad

Dan moeten de maatregelen maar rigoureuzer, is de VVD'er van mening. "Dan moet het verbod voor de hele binnenstad gelden." Maar dan verplaats je het probleem toch weer? "Je verhoogt vooral de drempel voor het uitgaanspubliek om lachgas te gebruiken. Je doet het minder snel als je daarvoor het centrum uit moet."
Eerder gaf de gemeente al aan dat er door de politie eerst een rapport geschreven moet worden, voordat er een verbod kan worden ingesteld. Jajan: "Gisteren heb ik de burgemeester gesproken, hij heeft me gezegd dat hij al voor de opdracht heeft getekend. Het verbod zal dus zo snel mogelijk ingaan."

Thuisgebruik

Omdat thuis lachgas gebruiken niet verboden is, is het raadslid er niet bang voor dat het gebruik in de illegaliteit verdwijnt. "Nee, mensen kunnen het thuis gewoon legaal doen. Alhoewel ik het afraad. Er is dan geen verstoring van de openbare orde en er zijn geen ballonnen op straat. Want die ballonnen op straat is ook geen gezicht", besluit Jajan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.