nieuws

Wettelijk geen draagvlak voor camera's bij fietstunnels in Enschede

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede tijdens de schorsing
Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede tijdens de schorsing © NewsUnited/Dennis Bakker
Er komen vooralsnog geen camera's bij twee fietstunnels in Enschede. Het voorstel van politieke partijen om in de wijken Helmerhoek en Wesselerbrink flexibele camera's te plaatsen bij tunnels sneuvelde gisteren. In ieder geval voorlopig, omdat het volgens burgemeester Onno van Veldhuizen wettelijk niet kan. De partijen die met een motie de komst van de camera's wilden regelen hielden hun voorstel aan. 
Er vinden regelmatig incidenten plaats bij de fietstunnels in de zuidelijke wijken. Een pas opgerichte burgerwacht is vastbesloten om de berovingen en mishandelingen te stoppen.
Gisteravond zou de Enschedese gemeenteraad besluiten of er, ondanks eerdere maatregelen, flexibele camera's bij de tunnels zouden komen. 
Burgemeester van Veldhuizen gaf gisteren in de raadsvergadering aan dat de incidenten cameratoezicht niet rechtvaardigen. Hij verwees naar gesprekken met het Openbaar Ministerie en de politie en kondigde aan een motie van de partijen VVD, Burgerbelangen en DPE naast zich neer te leggen. 
Alleen bij een grove schending van de openbare orde is cameratoezicht toegestaan. De aankondiging van de burgemeester leidde tot een schorsing van enkele minuten. Kort voor de schorsing had Van Veldhuizen aangegeven dat hij uiterlijk over twee maanden beter zal uitleggen waarom cameratoezicht onder de huidige voorwaarden niet mogelijk is. 
De partijen besloten daarop de motie aan te houden, in afwachting van het verhaal van de burgemeester. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.