Grondwaterstanden in gebied Vechtstromen bijna overal hersteld

De grondwaterstanden in het werkgebied van waterschap Vechtstromen zijn bijna allemaal hersteld na de droge zomer vorig jaar. Uitzonderingen zijn enkele plaatsen op de hoge zandgronden.

Vechtstromen gaat ervan uit dat dit voorjaar niet met een grote grondwaterachterstand het groeiseizoen in gegaan wordt. Maar dat zegt niet dat de natuur overal volledig is hersteld van de droge zomer vorig jaar.


Ondanks dat het langere tijd veel heeft geregend, duurt het herstellen van de natuur lang. "Als het zo droog is geweest als de afgelopen zomers, dan duurt het vaak maanden voordat het grondwaterpeil zich weer heeft hersteld", legt droogtecoördinator Robert De Lenne uit.

Volgens het waterschap zou het voor de hoge zandgronden goed zijn als tot de start van het groeiseizoen, op 1 april, nog regelmatig stevig blijft regenen.

"En dan heb je nog de natuur. Het gras is na een beetje regen al snel weer groen, maar veel natuur heeft ruim de tijd nodig om te herstellen En soms gebeurt dat ook niet. Dan keren bepaalde planten en dieren niet meer terug in hun voormalige leefgebied."

Voorbereidingen

Omdat de klimaatextremen, zoals de droge zomers in 2018 en 2019, volgens het KNMI over zo'n dertig jaar mogelijk 'gewoon' zijn, zijn de waterschappen druk bezig om het werkgebied water-robuust te maken. Zo hopen ze in de toekomst klaar te zijn om langere periodes met droogte op te vangen en tegelijkertijd voorbereid te zijn op wateroverlast.

WDODelta

De droogte in het werkgebied van WDODelta was afgelopen november al achter de rug. Door de regenval in het najaar waren de grondwaterstanden al hersteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Groen Overijssel Vechtstromen Nieuws
Deel dit artikel: