Overheid neemt maatregelen na vogelgriepuitbraak in Duitsland

Nu ook in Duitsland vogelgriep is vastgesteld, neemt de Nederlandse overheid maatregelen. Vervoersmiddelen voor pluimvee of broedeieren die (leeg) uit Duitsland terugkomen, moeten direct na de grensovergang voor een tweede keer ontsmet en schoongemaakt worden.

Eerder is de vogelgriep in Midden- en Oost-Europa uitgebroken. Desondanks besloot minister Schouten eind januari dat er nog geen ophokplicht voor pluimvee kwam. Dat tot teleurstelling van boerenbelangenorganisaties LTO Nederland en NOP Nederland.

Aanleiding voor de verscherpte regels zijn besmette hobbydieren in Zuidwest-Duitsland. Op dat bedrijf is de vogelgriepvariant H5N8 vastgesteld. 

Ondertekend bewijs

Die tweede schoonmaak van de trailers moet op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen of voor pluimveetransportmiddelen gebeuren. 

De extra reiniging moet op papier worden vastgelegd en door de toezichthouder worden ondertekend. Dit bewijs moet de transporteur vervolgens naar het centrale meldpunt van de NVWA worden gestuurd.

Midden- en Oost-Europa

Die maatregel is niet alleen van toepassing op pluimveewagens die uit Duitsland komen, het geldt ook voor de EU-landen Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en alle landen buiten de Europese Unie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vogelgriep pluimvee Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: