nieuws

Dodelijk ongeluk haven Enschede: dood door schuld niet bewezen

Geen straf voor dodelijk ongeval in haven Enschede
Geen straf voor dodelijk ongeval in haven Enschede © RTV Oost
Het ongeluk in de haven van Enschede, waarbij een 15-jarige leerling van het Bonhoeffer College om het leven kwam, is geen dood door schuld. Dat zegt de rechtbank in Almelo in het vonnis tegen de 51-jarige schipper en een 56-jarige eigenaar van een zorginstelling, allebei uit Enschede.
De schipper heeft wel een voorwaardelijke boete van 1000 euro gekregen omdat hij het binnenvaartreglement overtrad.

Klem tussen schip en steiger

De leerling was op 22 juni 2017 met twee klasgenoten bezig om vanaf het de haven schoon te maken. Hij kwam op klem te zitten tussen het schip waar hij op zat en een steiger in de Binnenhaven.
Ondanks dat er snel medische hulp werd ingeroepen, overleed hij na vier operaties in het ziekenhuis aan de gevolgen van het ongeluk.

OM eiste werkstraf

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden werkstraffen van 120 uur tegen de twee Enschedeërs. Volgens het OM maakte de schipper een verwijtbare fout toen hij het zeven meter lange motorschip naar een steiger stuurde en het door een boeggolf vast kwam te zitten onder die steiger. Op dat moment viel de leerling overboord en werd vermorzeld.

De 56-jarige eigenaar van de zorginstelling, die de werf huurde waar de leerlingen een lascursus volgden en in ruil daarvoor de haven schoonmaakten, zou volgens het OM de fout in zijn gegaan door geen veiligheidsaanwijzingen te geven aan de schipper en de leerlingen voordat ze het water opgingen. De rechtbank vindt dat niet vaststaat dat hij daar voor verantwoordelijk was.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.