nieuws

Straatverlichting in Overijssel werkt weer, oorzaak was kortsluiting

Straatverlichting doet het weer
Straatverlichting doet het weer © Mark Bakker
De straatverlichting in Overijssel brandt overal weer. Dat laat een woordvoerder van Enexis weten. Kortsluiting bij een zogeheten TF-zender in Zwolle was de oorzaak van de storing, waardoor in een groot gebied rondom Zwolle de straatverlichting niet werkte.
Een TF-zender produceert een signaal dat via het elektriciteitsnet wordt verzonden. Dit signaal zet de schakelaars van de straatverlichting aan en uit. De kortsluiting ontstond afgelopen zaterdag. Delen van Overijssel waren daardoor niet verlicht.

Blijft branden

Toch zal woensdagochtend niet overal de straatverlichting zijn gedoofd. In straten en wijken waar Enexis de lampen handmatig heeft aangezet, zal dit ook weer handmatig moeten worden uitgeschakeld en dat kost tijd.

Oud systeem

Het TF-systeem is al enkele tientallen jaren oud. Nieuwe systemen worden niet meer gemaakt en er zijn weinig mensen die daar specifieke kennis van hebben. Om die reden moest er een monteur van Zwitserland naar Zwolle komen om het probleem te verhelpen. De kortsluiting werd door monteurs van Enexis en de Zwitserse monteur ontdekt.

Vervangen

Intussen ligt er een plan om het TF-systeem volgend jaar af te schaffen en te vervangen door nieuwere technieken. Door de storing meldde Enexis dat dit nu in een versneld tempo wordt ingevoerd. Maar nu de verwachting is dat de huidige TF-zender in Zwolle het toch nog wel een een langere tijd gaat volhouden liggen die plannen nu in de ijskast.

Portiekverlichting

Het TF-systeem wordt niet alleen gebruikt voor straatverlichting. Ook de portiekverlichting in sommige wat oudere flats werkt met dit systeem. De eigenaren van de flats moeten er rekening mee houden dat ze hun schakelsysteem volgend jaar moeten vervangen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.