Opening Lelystad Airport in 2020 wordt krap, zegt minister

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat denkt dat de opening van Lelystad Airport dit jaar krap gaat worden. Dat liet ze vanmiddag weten na afloop van het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Kamerleden hadden veel vragen aan de minister over stikstofberekeningen die niet gedeeld waren met de Tweede Kamer. In een brief en tijdens de beantwoording van de vragen benadrukte Van Nieuwenhuizen dat 'van achterhouden van informatie absoluut geen sprake is'.

Vertraging op vertraging voor vliegveld
De opening van Lelystad Airport is keer op keer uitgesteld vanwege ondeugdelijke en langdurige procedures. Eerder was april 2020 als openingsdatum gepland, maar door onder andere de stikstofproblematiek werd die datum niet haalbaar. De minister liet herhaaldelijk weten te streven naar een snelle opening na april 2020. 

Maar vandaag laat ze dus merken dat een opening dit jaar krap gaat worden. Op dit moment speelt de stikstofproblematiek een belangrijke rol. Zo wordt nog druk gerekend hoeveel stikstof het vliegverkeer uitstoot. 

Onduidelijkheid stikstofgegevens
Afgelopen week berichtte de NOS dat stikstofgegevens wel gedeeld waren met het RIVM, maar niet met de Tweede Kamer. En dat terwijl Kamerleden er meerdere keren om gevraagd hebben. Volgens Van Nieuwenhuizen zijn deze gegevens onderdeel van een uitvoerig proces. Als dat proces is afgerond worden de resultaten naar de Tweede Kamer gestuurd, laat ze de kamer weten in haar brief. 

Geluidhinder

Een deel van Overijssel ligt direct onder de vliegroutes naar Lelystad Airport. Als Lelystad open gaat voor vakantievliegtuigen, dan kan een toename van geluidhinder worden verwacht. Een groot aantal inwoners van onze provincie is sceptisch over de opening van het vliegveld.

Er zijn plannen bekend waarin Lelystad Airport zou kunnen uitgroeien tot 100.000 vluchten per jaar maar dat zal in de eerste jaren nog zeker niet zo zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.