nieuws

Winningsplan gasveld Eesveen onder vuur

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Raad van State staat voor een zware klus om te beoordelen of de al gestarte gaswinning in een tweede boorput bij Eesveen kan doorgaan. Een groot aantal bezwaarmakers verzamelde zich gistermiddag bij de Raad waar de bezwaren tegen het winningsplan Eesveen werden behandeld in een zitting die uren duurde. 
De Raad heeft zich intussen al geworsteld door een hoge stapel meer en minder wetenschappelijke onderzoeken over de vraag of de gaswinning geen kwaad kan.
De standpunten over en weer zijn duidelijk. De Canadese gasmaatschappij Vermilion en minister Wiebes zien geen problemen.
De fors uitgebreide gaswinning van het bedrijf bij Eesveen zal geen schade veroorzaken aan woningen en gebouwen boven het gasveld. De kans op aardbevingen is verwaarloosbaar klein. En mocht er toch schade optreden, dan is Vermilion wettelijk verplicht om die schade te vergoeden, aldus de advocate van dit bedrijf.

Onderschatting van de risico's

De bezwaarmakers zien het anders. Hun twijfels zien ze bevestigd door onderzoek van onder meer een aardbevingsdeskundige uit Groningen en een bodemdeskundige. Die maken gehakt van de verhalen van het ministerie en Vermilion. Hun kritiek komt kort gezegd neer op onderschatting van de risico’s en dubieus wetenschappelijk onderzoek door Vermilion en Wiebes.

Meerdere vormen samen één

Zelf kwam de Raad van State ook met enkele twijfels. Zo zou bodemdaling in gasvelden in de omgeving van Eesveen ook gevolgen kunnen hebben voor Eesveen zelf. De meerdere kleine gasvelden in dit gebied vormen volgens de bezwaarmakers feitelijk één groot gasveld. Maar volgens de deskundige van Vermilion beïnvloeden de kleine gasvelden elkaar niet.
De Raad zal ook beoordelen of er gevaar bestaat door een snelle gaswinning bij Eesveen. Vermilion en het ministerie erkennen zelf dat bij het gasveld Groningen snelle gaswinning ook zorgde voor meer kans op een aardbeving. Volgens de bezwaarmakers komt daar bij Eesveen een probleem bij. De bodem is daar zachter dan in Groningen. Daardoor wordt de kans op een aardbeving nog groter.

Zachtere bodem

Advocaat Robert van der Velde van de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld wees ook op dit probleem. De rapporten over de gaswinning bij Eesveen gaan wel uit van een geleidelijke gaswinning, maar het winningsplan en de al verleende vergunning sluiten een snelle gaswinning niet uit.
De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.