Wat vind jij: ik vind de ophokplicht voor pluimveehouders in Nederland overdreven

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft voor heel Nederland een ophokplicht afgekondigd. Commercieel pluimvee moet vanaf nu worden afgeschermd.

Ruim twee weken geleden riep Gert Jan Oplaat uit Markelo, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), al op tot een ophokplicht. In Oost-Europa grijpt de vogelgriep namelijk al sinds de jaarwisseling om zich heen. 

Echter, tijdens een ophokplicht moeten de dieren afgeschermd leven. Dat betekent dat ze in sommige gevallen flink wat ruimte in moeten leveren. Zielig, stellen diverse partijen.

Ook kan de ophokplicht zorgen voor financiële tegenslagen voor pluimveehouders. Bijvoorbeeld omdat vrije-uitloopeieren niet meer als vrije-uitloopeieren mogen worden verkocht. Dat duurt gelukkig nog wel even. Vrije-uitloopeieren mogen tijdens de ophokplicht verkocht worden met een vrije-uitlooplabel, ook als de kippen binnen hebben gezeten. Dat geldt tot zestien weken na het instellen van de ophokplicht. 

Wij zijn dus benieuwd wat jij vindt van de maatregel van de minister. Goeie zaak of ben je kritisch? Stem en reageer op de stelling. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wat vind jij Vogelgriep ophokplicht Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren