Enschede kiest voor vroege aanpak van eikenprocessierups: "Kunnen overlast nooit helemaal wegnemen"

Enschede heeft het plan klaar waarmee de gemeente de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk hoopt te beperken. Volgens de gemeente is een vroege bestrijding van de rups de sleutel tot succes. 

Vorige maand bleek tijdens een rondgang van RTV Oost langs Overijsselse gemeenten dat Enschede nog geen definitieve aanpak had gekozen. Nu is die er dus wel. Enschede kiest dus voor een vroege bestrijding van de eikenprocessierups. 

Eind maart en begin april beginnen de eikenbladen te groeien en komen de eitjes van de eikenprocessievlinder uit. De bestrijding gebeurt dit jaar op twee manieren. Eerst preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel dat het aantal rupsen vermindert. Daarna reactief: als de preventieve bestrijding niet afdoende is, worden op locaties met veel overlast alsnog de nesten weggezogen.

“Vorig jaar was een piekjaar, waarin de rupsenplaag bij heel veel mensen overlast en gezondheidsklachten veroorzaakten", zegt 

wethouder Jurgen van Houdt. "Om de vervelende overlast te beperken gaan we de rups dit jaar vroeg aanpakken met bacteriën en aaltjes."

Op die manier zoekt de gemeente een evenwicht tussen het herstel van biodiversiteit op de lange termijn, en het beperken van de overlast voor de samenleving op korte termijn. "Al zullen we de overlast niet helemaal kunnen wegnemen", verwacht Van Houdt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: