nieuws

Bedrijf uit Geesteren krijgt asbestboete vanwege gebrek aan voorzorgsmaatregelen

Bedrijf uit Geesteren krijgt asbestboete
Bedrijf uit Geesteren krijgt asbestboete © RTV Oost/Wouter de Wilde
Een bedrijf uit Geesteren heeft een asbestboete gekregen van ruim 26 duizend euro van de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW). Het bedrijf voerde asbestwerkzaamheden uit op het dak van een bedrijfspand in het Drentse Borger, zonder dat er voorzorgsmaatregelen waren genomen. Werknemers hebben hierdoor een groot risico gelopen op blootstelling aan asbestvezels.
Een asbestinspecteur constateerde vorig jaar juni op locatie in Borger dat asbesthoudende golfplaten op verkeerde wijze waren verwijderd van het dak van een bedrijfspand. Door het foute verwijderen ontstond asbestbesmetting in het pand.

Diverse overtredingen

Voor het verwijderen van asbest gelden strenge regels, om te voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Het bedrijf uit Geesteren had vooraf de aanwezigheid van asbest door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau moeten laten inventariseren, maar deed dit niet.
Ook was de onderneming niet in bezit van een certificaat asbestverwijdering. Werknemers hadden geen diploma Deskundig Toezichthouder Asbestsloop (DTA). Ook waren de werknemers niet in het bezit van een geldig certificaat Deskundig Asbestverwijderaar (DAV).

Beroep

Voor de Inspectie SZW was het duidelijk dat het bedrijf eigenlijk geen enkele wettelijk verplichte maatregel had genomen bij het verwijderen van het asbest. Het bedrijf overtrad hiermee de Arbeidsomstandighedenwet en heeft daarvoor de boete gekregen van 26.100 euro. Tegen deze boete kan het bedrijf nog in beroep gaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.